

![]() | Česká pošta | úterý 24. 5. 2022 |
![]() | DPD kurýr | úterý 24. 5. 2022 |
![]() | Osobní odběr na Praze 9 | úterý 24. 5. 2022 |
![]() | Zásilkovna | úterý 24. 5. 2022 |
Čočka je oblíbenou a zároveň nutričně bohatou luštěninou. Obsahuje velké množství rostlinných bílkovin a její použití je velice univerzální. Můžete ji použít jako přílohu (podobně jako rýži či brambory) či ji můžete např. též nechat naklíčit a přidat do salátů. Čočka je ze své podstaty bez jakýchkoli živočišných produktů. Proto si na ní mohou bez obav pochutnat i vegani. Její výhodou je snadná a rychlá příprava i univerzálnost použití. Každou luštěninu před konzumací doporučujeme přes noc namočit do vody s jablečným či vinným octem. Pro ještě lepší vlastnosti (snížení nadýmavého efektu a minimalizace zátěže pro organismus) se doporučuje do vody též nasypat sušené koření (bylinky).
Červená čočka pochází původem z Turecka a postupně se rozšířila do celé Asie a následně i do Evropy. U nás se stále jedná o trochu exotickou surovinu pro přípravu jídel. Oblíbená je v Indii, kde čočka na talíři nahrazuje maso (protože velkou část populace tvoří vegetariáni). Rostlina plodící čočku je asi 40 cm vysoká a její semena najdeme v luscích. Člověk poprvé začal konzumovat čočku již před více než 7 000 lety. Červená čočka je zbavená slupky, takže tolik nenadýmá jako jiné luštěniny. Po uvaření se vždy rozpadá a má až kašovitou konzistenci. Nejde tomu zabránit, raději toho využijte a udělejte z ní třeba kaši nebo polévku. I když oficiální název čočky je "červená", skutečná barva je spíše do oranžova, po uvaření dokonce až do žluta. Pokud chcete mít čočku opravdu do červena (z jakéhokoliv důvodu), vařte ji s kurkumou. Celý proces od zasetí zrníčka čočky, po sklizení až po její následné balení probíhal pod kontrolou akreditovaných společností zaměřujících se na dodržování BIO kvality. Čočku balíme do sáčků, které uchovají potravinu v maximální možné kvalitě. Obaly i výrobní prostory jsou též certifikovány pro styk s biopotravinami.
Čočku můžete používat stejným způsobem jako kteroukoli jinou luštěninu. Výborně se hodí do salátů (vyzkoušejte např. Waldorfský salát s brokolicí a čočkou), polévek či speciálních rizot (např. můžete skombinovat čočku s rýži či s bulgurem. Vyzkoušet též můžete čočkové placičky (vychladlá čočka se skombinuje s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zapráší se rýžovou moukou - následně se vše upeče / usmaží na pánvi). A v neposlední řadě můžete nutričně obohatit své pečivo - stačí jen přidat hrst čočky a máte bílkovinou bohatý chléb.
Certifikát dokazující BIO kvalitu tohoto produktu si můžete stáhnout zde.
Země původu | Turecko |
Skladování | Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu max. 70 %. |
Cena 1 porce je pouze | 10,82 Kč |
Hmotnost | 500 g |
Certifikáty kvality | BIO, Vegan |
Výživové údaje | na 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1 534 kJ / 362 kcal |
Tuky | 2,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,6 g |
Sacharidy | 54,9 g |
z toho cukry | 2,3 g |
Bílkoviny | 27 g |
Sůl | 0,03 g |
S tímto produktem jsme zatím neuvařili žádný pokrm. Ale nebojte, už vymýšlíme recepty, které nedají Vašim chuťovým buňkám spát :-)
S tímto produktem jsme zatím nezveřejnili žádný článek. Ale nebojte, už ho vymýšlíme a bude to pecka :-)