Yacon

Kvalita: biokoshervegangmo free
Vhodný i pro: těhotnéveganykojící
Kořenové hlízy jihoamerické rostliny obsahují kromě dalších živin značné množství inulinu, vzácného polysacharidu vhodného i pro diabetiky.
Yacon

Schválené zdravotní účinky yuccy

V nahořklých listech yaconu byla odhalena látka podobná inzulinu (nazývaná inulin). Tento inulin se v tenkém střevě nerozštěpí na jednoduché cukry jako jiné polysacharidy. Prakticky nezměněn projde do tlustého střeva. Proto je vhodný i diabetiky a lidi trpící zažívacími problémy. Fruktooligosacharidy obsažené v yaconu mají nízkou energetickou hodnotu — dobrá zpráva pro všechny, kdo bojují s nadváhou. Obsahuje i značné množství vlákniny, vápníku a stopových prvků. Nutriční hodnotu a zdravotní účinky hlíz yaconu oceňovali už staří Inkové.

Popis

Yacon (Smallanthus sonchifolius, česky též jakon) je mohutná, až dva metry vysoká rostlina listy, květem i původem připomínající slunečnici. Roste na slunných svazích jihoamerických And. Nesnáší mráz. Vytváří dva typy hlíz: stonkové hlízy slouží k vegetativnímu rozmnožování, kořenové ke sběru a konzumaci. Kořenové hlízy mají tvar podobný řepě, jen jsou menší. Během skladování sládnou.

Pěstováno v panenské přírodě

Yacon roste v čistých peruánských horách.

Prokazatelný původ

Známe svého dodavatele i jeho pěstitelské postupy.

Osvědčený způsob zpracování

Sušení a mechanické mletí uchovají všechny hodnoty.

Správné načasování sklizně

Hlízy jdou ze země v pravý čas s optimálním obsahem živin.
Kupte v e-shopu

Pěstování, sklizeň a zpracování

V důsledku vzrůstající poptávky se yacon rozšířil prakticky do celého světa. Úspěšné pokusy s pěstováním proběhly v Japonsku, USA, na Novém Zélandu, na Taiwanu i v České republice. Optimálních pěstebních výsledků se ale stále dosahuje jen v horských regionech Peru, Bolívie, Kolumbie a Ekvádoru. Rostlina se pěstuje na polích. Hlízy se sadí v dubnu, sklizeň přichází – v závislosti na nadmořské výšce – v časném až pozdním podzimu. Ačkoli se kořenové hlízy dají konzumovat syrové, do světa se vyvážejí ve formě sušených plátků nebo jemného prášku. Metoda dehydratace je šetrná, nevyžaduje žádnou chemii a zaručuje uchování maximálního množství živin.

Pěstitel Yaconu

Kvalitu produkce našeho peruánského pěstitele prokazuje množství certifikátů a silná celosvětová poptávka. Při pěstování a sklizni hlíz yaconu se preferuje ruční práce. Sušení a mletí probíhá pod pečlivou hygienickou kontrolou. Stejná péče se věnuje ochraně půdy a krajiny, jíž peruánský yacon vděčí za svou mimořádnou kvalitu.
Peru

Certifikáty a ocenění

Soil Organic
Globální certifikát pěstování v bio kvalitě
Certifikát produkce bez genetické modifikace
EU_BIO
Evropský certifikát pěstování v bio kvalitě
Košer certifikace
Americký certifikát košer kvality
Vegan certifikace
Certifikát vhodnosti produktu pro vegany
BIO certifikace
Český certifikát organicky pěstované a nezávadně balené plodiny

Balení

Prášek z usušených hlíz yaconu se dováží z Peru. Balíme ho v české balírně certifikované pro balení potravin v bio kvalitě. Používáme praktické uzavíratelné sáčky a plechové dózy s dobře těsnícím víčkem. Kontaminace nebo biologická degradace produktu během balení, dopravy nebo skladování je vyloučena.

Nutriční hodnoty

Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1528 kJ / 360 kcal
Tuky 0 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 86,7 g
z toho cukry 40 g
Bílkoviny 0 g
Sůl 0,2 g

Jedinečné vlastnosti Yaconu Naturalis Bio

Čistý produkt, skvělá chuť

100% přírodní prášek beze stop po chemických látkách

Příznivý účinek na střevní flóru

Inulin podporuje funkci střev a reguluje poruchy trávení.

Nízkoenergetické sladidlo

Vhodné pro diabetiky a všechny, jejichž tématem je hubnutí
Kupte v e-shopu
Chcete se na něco zeptat? Neváhejte kontaktovat našeho odborníka na superpotraviny, Ing. Martina Sedláčka. Napište nám

Produkty obsahující yacon