Tribulus – zázračná bylina nejen pro muže

Suroviny:
Vliv na orgán:
Suroviny:
Vliv na orgán:
Superpotravina jménem Tribulus se doporučuje zejména při problémech s močovou soustavou, pomáhá při zvýšení svalové hmoty a mnoho dalších benefitů.
Suroviny:
Vliv na orgán:

Tribulus alias kotvičník

Tribulus, českým názvem Kotvičník zemní, je superpotravina, která se na českém trhu objevila teprve nedávno. Kotvičník je jednoletá bylina, která má svůj původ v Číně a Japonsku, kde se používala především jako afrodiziakum. Za starověkého Řecka byl používán jako zvyšovač nálady. V 80. letech byl výtažek z tého byliny patentován jako Tribestan a využíval se jako léčivo pro muže i ženy. V současné době se tribulus využívá zejména jako doplněk stravy pro nárůst svalové hmoty, zvyšování libida a pěstuje se v mnoha zemích zejména na farmaceutické účely.

Tribulus obsahuje významné množství steroidních saponinů, fytosterolů a alkaloidů. Nejvyšší koncentrace těchto látek se nachází v plodech a kořenech této rostliny. Tribulis podporuje hladinu testosteronu, který napomáhá při rozvoji svalové hmoty, zlepšuje regeneraci a fyzický výkon. Vyšší hladina testosteronu také napomáhá vyrovnat poměr mezi tukovou a svalovou tkání.

Tribulus a jeho účinky

Tribulus je označován za tzv. „rostlinné anabolické steroidy“. Je to dáno především obsahem stereoidních saponinů v rostlině. Vedle toho zvyšuje a podporuje tvorbu spermií a ovlivňuje hladinu mužských pohlavních hormonů. Proto se občas můžeme setkat s tím, že je Tribulus označován jako bylina primárně pro muže. To ale není tak zcela pravda, protože Tribulus má mnoho pozitivních účinků i pro ženy.

Tribulus působí jako diuretikum, které podporuje vylučování moči, což vede k čištění ledvin, močového měchýře i močové trubice. Vyplavení toxinů tak pomáhá při zánětech močových cest a pozitivně ovlivňuje zdraví ledvin. Studie, které se soustředily na ženy a jejich užívání Tribulusu došly k tomu, že pozitivně ovlivňuje náladu a pomáhá se vyrovnávat se stresem. Může tak pomoci ženám, které trpí změnami nálad a pomáhá potlačit negativní projevy PMS[1].

Zdroje:
  • [1] www.ageless-nutrition.com/6-health-benefits-of-tribulus-terrestris/
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.