Rozdíl: chlorella a spirulina

Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Jaký je mezi chlorellou a spirulinou rozdíl? Protože jsme přesvědčeni, že maximum informací je základem správného výběru, rozhodli jsme se vnést do této problematiky trochu světla. Následujících pět bodů vám usnadní orientaci ve světě zelných potravin.
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:

1) Biologické zařazení

Chlorella je sladkovodní řasa. Spirulina je ve své postatě sinice, rostoucí ve slané i sladké vodě. Pro ty, kteří se teď maličko zalekli, máme dobrou zprávu. Na rozdíl od sinic, které v letním období zamořují naše oblíbená koupaliště je tato sinice našemu zdraví nesmírné přínosná.

2) Barva

Kvalitní chlorella má tmavě zelenou barvu, zatímco barva kvalitní spiruliny je tmavě modrozelená. Zbarvení chlorelly respektive spiruliny pěstované při nedostatku slunečního svitu je světle zelené, zelenožluté až okrově hnědé. Dostatečný přísun denního světla je v případě chlorelly a spiruliny vždy žádoucí. Tmavá je dobrá …

3) Buněčná stěna

Buněčná stěna chlorelly je tvořena pro člověka nestravitelnou celulózou. Dezintegrace představuje ideální a šetrný způsob narušení buněčné stěny chlorelly. Vše potřebné zůstane v maximální možné míře uchováno a my se k tomu dobře dostaneme. Buněčnou stěnu spiruliny není třeba upravovat. Tvoří ji pro člověka snadno stravitelné polysacharidy. Když chlorellu, tak dezintegrovanou

4) Živiny

Chlorella i spirulina obsahují veliké množství živin. Chlorella organismus spíše detoxikuje, zatímco spirulina jej spíše posiluje a vyživuje. Chlorella obsahuje dvojnásobné množství chlorofylu než spirulina. Dále je výraznou zásobárnou železa. Za zmínku stojí také obsažený vitamin K, fosfor i další vitamíny a minerální látky. Chlorella v neposlední řadě obsahuje unikátní růstový faktor CGF, který se stará o regeneraci organismu.

Spirulina posiluje vitalitu organismu a pozitivně ovlivňuje také růst svalové hmoty. Obsahuje více vitaminu B12 a bílkovin (až 70%). Je dokonce jedním z nejbohatších zdrojů rostlinných bílkovin. Spirulina dále obsahuje fykocyanin, který napomáhá krvetvorbě přímo z kostní dřeně. Obsah chlorofylu, aminokyselin, a nukleových kyselin je nižší, než v případě chlorelly. Schází Vám železo? … vsaďte na chlorellu. Potřebujete doplnit bílkoviny? … zvolte spíše spirulinu[1].

5) Pěstování

V případě chlorelly i spiruliny je čistota ovzduší nezbytným předpokladem prvotřídní kvality. Také dostatek slunečního svitu významně souvisí s jejich kvalitou.

Pro spirulinu je charakteristická vyšší náročnost na podmínky pěstování, zejména množství světla. Prakticky se tak nesetkáváme s jejím pěstováním v mírném klimatickém pásmu. Kvalitní chlorella a spirulina pochází z Taiwanu[2]

Zdroje:
  • [1] www.greenblender.com/smoothies/2397/whats-the-difference-between-spirulina-and-chlorella
  • [2] www.wellandgood.com/good-food/chlorella-vs-spirulina/
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.