Quinoa – superpotravina nejen pro celiaky

Suroviny:
Suroviny:
Hledáte vhodnou přílohu k masu nebo grilované zelenině a už Vás nebaví jíst brambory či rýži stále dokola? Pak rozhodně vyzkoušejte quinou. Chutově je velmi dobrá, navíc je plná kvalitních bílkovin a dalších zdraví prospěšných látek.
Suroviny:

Zdravá alternativa (nejen) těstovin

Také vám příjde, že se v poslední době s touto potravinou roztrhl pytel? Není se čemu divit, quinoa má skvělé nutriční hodnoty, a navíc je přirozeně bezlepková, tudíž si na ní pochutnají nejen celiaci, ale i lidé, kterým lepek nedělá dobře. A bohužel takových lidí neustále přibývá.

Quinoa - základní informace

Quinoa, přesněji řečeno semena rostliny chenopodium quinoa, v České republice zvaná také jako merlík čilský, je pseudoobilovina, která má vysoký obsah bílkovin, obsahuje vitamíny, minerály, vápník, železo, draslík, zinek, hořčík a další. Dále obsahuje vysoké množství vlákniny, což velmi usnadňuje její stravitelnost. Quinoa je také výborný antioxidant. Vzhledem ke svému vzhledu je velmi často zaměňována s kuskusem. Bývá zbarvena do žluté barvy, nicméně na trhu můžeme najít i červenou nebo černou quinou.

Příprava quinoi

Příprava quinoi je velmi jednoduchá, proto je také velmi populární. Stačí ji propláchnout, pár minut povařit v osoliné vodě a můžeme podávat. V kuchyni se quinoa používá především jako příloha místo rýže, kuskusu, bulguru, brambor atd. Nicméně je mnoho dalších variant, ve kterých ji můžeme využít. Chuťově připomíná oříšky. Přesto, že je uvařená quinoa měkká, na skus je mírně křupavá.

Quinoa může být součástí i různých zeleninových salátů, pokud si chcete být opravdu jistí, že přijmete pro naše tělo dostatečné množství bílkovin. Quinoa se však dá využít i do sladkých receptů. Naším tipem je připravit si uvařenou quinou, do které přidáme čerstvé ovoce, oříšky, semínky dle chuti, kokosové chipsy a dosladíme medem nebo agáve sirupem. Výborná snídaně vhodná i pro děti. Na trhu najdeme např. quinoa vločky, které můžeme zalít mlékem, podávat s jogurtem nebo si z nich vytvořit domácí a chutné müsli[1].

Zdroje:
  • [1] www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-quinoa
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.