Proč konzumovat právě chia semínka?

Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
O semínkách šalvěje hispánské – chia slýcháme v samých superlativech. Co stojí za jejich narůstající oblibou a jaké jsou důvody, pro jejich konzumaci?
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:

1) Omega 3 mastné kyseliny

Chia semínka jsou výborným zdrojem esenciálních mastných kyselin, které se podílejí na tvorbě mnoha biologicky důležitých látek. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a redukují rizika kardiovaskulárních chorob. Esenciální mastné kyseliny v neposlední řadě přispívají ke správnému fungování nervového systému. Tělo si je bohužel neumí samo vyrobit. Veškerý příjem tak závisí na stravě. Zatímco omega 6 mastných kyselin je v ní poměrně dostatek, omega 3 mastné kyseliny jsou výrazně vzácnější. Chia semínka obsahují převážně omega 3 mastné kyseliny, které jsou klíčové pro správnou činnost mozku. Jejich konzumace v neposlední řadě přispěje ke krásnější pleti, zdravým vlasům i nehtům[1].

2) Vápník

Dalším benefitem chia semínek je vysoký obsah vápníku. Lžíce semínek šalvěje hispánské –  chia svým obsahem vápníku dokonce převyšuje sklenici mléka. Nehledě na to, že zpracování laktózy obsažené v mléku může být v dospělosti problematické a v určitých případech dokonce působit zdravotní problémy. Chia semínka tak představují ideální alternativu.

3) Vláknina

Dostatečný příjem vlákniny je důležitým předpokladem zdravého trávení. Vysoký obsah vlákniny zároveň navozuje příjemný pocity plnosti, což oceníte při snaze o snížení hmotnosti.

4) Antioxidanty

Chia semínka jsou bohatá na antioxidanty. Na stupnici ORAC, posuzující množství antioxidačních látek, dosahují relativně vysokých hodnot.

5) Bílkoviny

Pro chia semínka je charakteristický vysoký obsah bílkovin (19 – 23%).

6) Zvládání zátěže

Specifickou vlastností chia semínek je schopnost po kontaktu s tekutinou několikanásobně zvětšit svůj povrch. Tím přispívají vnitřní hydrataci těla. Usnadňují zvládání fyzické zátěže a zároveň působí, jako prevence dehydratace při vystavení vysokým teplotám. Tip na využití chia semínek - Čokoládový chia pudink.

Zdroje:
  • [1] www.wellnessmama.com/4981/chia-seeds-benefits/
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.