Kakaové máslo a jeho využití

Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Kakao zná každný. Kakaové boby také. Ale co např. kakaové máslo? To už tak známé není. A přitom je velká škoda. Jeho uplatnění najdete v kosmetice i kuchyni.
Kategorie: Články Kosmetika
Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:

Výroba kakaového másla

Kakaové máslo se získává lisováním rozdrcených pražených kakaových bobů v hydraulických lisech. Máslo má nažloutlou barvu a jemně čokoládovou vůni. Při pokojové teplotě má velmi tuhou konzistenci, při teplotě vyšší jak 32 stupňů se rozpouští. Obsahuje tělu prospěšné antioxidanty, vitamíny a minerály[1].

Využití kakaového másla

Kakaové máslo má, stejně jako například kokosový olej, velmi široké využití. Své místo najde v kuchyni, kosmetice a cukrářské výrobě. Je výborné na smažení, jelikož nepřebíjí chuť ostatních ingrediencí, je odolné vůči vysokým teplotám a hlavně neobsahuje žádný cholesterol. Také má méně kalorií a nižší obsah tuků než běžné tuky, které se v kuchyni používají.

Cukrářská výroba

Máslo se také používá v cukrářské výrobě a mělo by být součástí každé čokolády. Jelikož je ale kakaové máslo poměrně drahé, výrobci ho nahrazují rostlinnými tuky. Máslo můžete přidat i do čokoládové polevy, ta vám pak nebude při krájení praskat.

Kosmetika

V kosmetice je kakaové máslo vhodné pro péči o suchou pokožku, dehydratovanou a zralou pleť. Antioxidanty pomáhají bojovat proti škodlivým látkám a stárnutí pleti. Díky obsahu fytosterolů regeneruje a zklidňuje pokožku. Mastné kyseliny podporují vyhlazení a zjemnění suché a drsné pokožky. Máslo také pomáhá předcházet striím, které vznikají především v těhotenství[2].

Kakaové máslo lze také použít na vlasy, kterým vrátí jejich vitalitu a zabrání jejich dehydrataci. Vhodné je zejména pro suché a poškozené vlasy. V neposlední řadě můžete máslo použít na masáže, stačí smíchat rostlinný olej a kakaové máslo v poměru 1:1.

Zdroje:
  • [1] www.organicfacts.net/health-benefits/oils/cocoa-butter.html
  • [2] www.naturallivingideas.com/cocoa-butter/
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.