Shatavari – královna bylin pro ženy

Ne nadarmo je Shatavari přezdívána jako královna bylin pro ženy. Pomáhá při hormonální nerovnováze, menopauze, využívá se při léčení zánětu močových cest a mnoho dalšího. Přečtěte si více v dnešním článku.

Shatavari ve své domovině

Shatavari neboli Chřest hroznovitý je 1 až 2 metry vysoká rostlina, která se běžně vyskytuje v celé Indii, Himalájích a Austrálii. Plodem této rostliny je červený lusk či bobule. Nicméně to, co se z rostliny využívá nejvíce je její kořen, ze kterého je poté vytvořen prášek pro naše využití. Vedle vnitřního užití se z kořene připravují různé obklady, které pomáhá při svalové a kloubní ztuhlosti. Chřest hroznovitý obsahuje alkaloidy, bílkoviny, saponiny a důležité imunostimulační polysacharidy[1].

„Ta, která má sto manželů“

Slovo „Shatavari“ v doslovném překladu znamená „ta, která má sto manželů“. S tím souvisí to, že se Shatavari používala celé tisíciletí jako prostředek na povzbuzení plodnosti mužů i žen a také jako afrodiziakum.

Účinky shatavari

Bylinou pro ženy je nazývána zejména proto, že posiluje plodnost i libido. Upravuje hormonální nerovnováhu, pomáhá při nepravidelné menstruaci a v období menopauzy pomáhá se symptomy jako jsou např. návaly horka, pocení atd. Mnoho žen také trpí na chronické záněty močového měchýře, při kterých je tato zázračná bylina velmi účinná. Zvyšuje tvorbu mléka a podporuje psychickou kondici žen v období šestinedělí[2].

Vedle všech příznivých účinků pro ženy má Shatavari své uplatnění při pálení žáhy, překyselení žaludku, žaludečních vředech nebo při dráždivém tračníku. Celkově tato bylina posiluje organismus a imunitní systém.

Užívání této byliny je velmi jednoduché. Jedna až dvě lžičky prášku 2x denně rozmícháme s vodou. Lze přidat i do smoothie, jogurtu nebo oblíbené kaše.

Zdroje:
  • [1] www.medicalnewstoday.com/articles/322043.php
  • [2] www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/herbs/shatavari/
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.