Superpotraviny a Expo 2015

Suroviny:
Suroviny:
Světová výstava Expo s podtitulem Potraviny pro planetu, energie pro život pomalu ale jistě spěje do finále. S koncem října se brány areálu nadobro uzavřou. Do té doby můžete, stejně jako my, vyrazit do Milána a být u toho.
Suroviny:

(Ne) udržitelný rozvoj potravin

Státy rozkládající se na území Amazonie jsou na své přírodní bohatství právem pyšné. Jejich národní pavilony zde na Expu toho byly důkazem. Brazilský pavilon by bez guarany nebo açai berry rozhodně nebyl kompletní. Nejednou jsme zaregistrovali golden berries, maqui berry i acerolu. Mexický pavilon zmiňoval spirulinu jako vynikající zdroj bílkovin, na nějž nedali dopustit už dávní Aztékové. Tím to však nekončilo. S ohledem na současnost popisovali spirulinu při léčbě osteoporózy nebo podpoře imunitního systému, což je zásadní při boji s autoimunitním typem onemocnění jakými jsou například lupenka nebo artritida.

Supermarket budoucnosti

Za nákupem v supermarketu budoucnosti nemusíte cestovat nijak daleko. Jeho návštěva dokonce nevyžaduje ani putování časem. Zůstáváme v Evropě roku 2015. Milánské Expo představilo nový rozměr nakupování. Supermarket budoucnosti využívá supermoderní technologie jako jsou robotická ramena a dotykové panely. Někdo by snad mohl očekávat, převahu laboratorně zpracovaných a uměle obohacených potravin připomínajících spíše kosmickou stravu. Opak je ale pravdou. Přírodní zdroje budoucnosti vládnou. Všechny nabízené potraviny navíc nově vystupují z anonymity a jsou ochotny podělit se o svůj příběh. Jediným pohybem ruky zjistíte podrobné informace o místě původu i nutričních hodnotách.

Techonologie ve světě potravin

Technologický pokrok a úcta k tradici i kvalitním surovinám tvoří v supermarketu budoucnosti dokonale harmonický celek. Superpotraviny do tohoto konceptu perfektně zapadají. Nejsou výdobytkem současné moderní civilizace. Jejich konzumace je svázána s původním domorodým obyvatelstvem různých koutů světa, které po staletí spoléhalo na zdraví prospěšné účinky rostlin. Mnoho druhů superpotravin je do značné míry dodnes sklízeno tradičními postupy. Dokazují, že osazování polí a budování plantáží není vždy nezbytné. Amazonie poskytuje ideální podmínky a dostatek prostoru pro volně rostoucí açai berry, guaranu či camu camu. Vrcholky And, kde drsné klimatické podmínky nedovolují přežít prakticky žádným rostlinám, jsou tím pravým místem pro macu a yacon prvotřídní kvality. Ovšem kvalitní surovina sama osobě ještě nezaručuje výsledný produkt bohatý na výživově hodnotné látky. Šetrný způsob zpracování je naprosto zásadní. A právě v tuto chvíli přicházejí na řadu moderní technologie, například sušení mrazem – lyofilizace.

Autoři některých expozic vidí  budoucnost stravování v konzumaci hmyzu. Logiku to vzhledem k množství bílkovin má. My v každém případě zůstáváme věrni spirulině a dalším superpotravinám, které zajistí příjem již zmíněných bílkovin, ale také vitaminů, minerálních látek i stopových prvků.

Odjíždíme s hřejivým pocitem, že superpotraviny i přes svůj prastarý původ dokonale drží krok s rychlým tempem moderní doby.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.