Obsahují mladý ječmen a chia semínka lepek?

Cenné látky:
Vliv na orgán:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Lepek … hodně se o něm píše a mluví. Nejen z pohledu celiaků je dobré mít jeho příjem pod kontrolou. V nadměrném množství neprospěje nikomu. Pro celiaky je jeho kompletní vyřazení z jídelníčku naprosto zásadní otázkou dobrého zdravotního stavu.
Cenné látky:
Vliv na orgán:

Lepek - nepřítel člověka

Mezi průvodní obtíže vyvolané nesnášenlivostí lepku nejčastěji patří zažívací problémy a únava. Celiakie přetrvává po celý život a v současnosti je nevyléčitelná. Není však třeba házet flintu do žita. Změna stravovacích návyků je důležitým krokem úspěšného boje s tímto nepříjemným onemocněním. Při dodržení bezlepkové diety příznaky vymizejí. Bezlepková dieta v praxi obvykle znamená vyloučení potravin, které dříve tvořily základ jídelníčku. K nákupu musíme nově přistupovat se zvýšenou obezřetností. Důkladné čtení etiket je základem úspěchu. Lepek se mnohdy plíživě vkrádá i tam, kde bychom to neočekávali.

Dieta celiaka v první řadě zahrnuje vyloučení obilnin, zejména pšenice, kde je obsah lepku nejvyšší. Pozitivní zprávou pro všechny zastánce zdravého životního stylu je, že bezlepková dieta se s konzumací nápoje z mladého ječmene nevylučuje. Mladý ječmen totiž na rozdíl od dospělé rostlinky lepek neobsahuje.

Co mohou celiaci konzumovat?

Další z řady superpotravin vhodných pro celiaky jsou semínka šalvěje hispánské – chia. Můžete je konzumovat samotná nebo v podobě chutného gelu, který vzniká po zalití tekutinou. Rozemletím chia semínek připravíte bezlepkovou mouku, vhodnou alternativu mouky kukuřičné či rýžové. Z výživového hlediska jsou chia semínka velmi hodnotnou potravinou. Jejich konzumací doplníte omega 3 mastné kyseliny, vlákninu i tolik potřebný vápník. Víceméně neutrální chuť chia semínek navíc přispívá k variabilitě jejich využití. Nemusíte se omezovat pouze na sladké nebo naopak slané pokrmy. Brzy zjistíte, že je lze přidat prakticky kamkoli. Pro začátek se inspirujte našimi recepty[1].

Zdroje:
  • [1] www.verywellfit.com/are-wheat-grass-and-barley-grass-gluten-free-562729
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.