Na co je dobrá moruše bílá?

Na co je dobrá právě moruše bílé? Jak Vám mohou prospět, na co si dát pozor, jak je můžete konzumovat a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním článku. A možná budete mile překvapeni.

Původ moruše

Moruše bílá je strom pocházející z Číny, ale již několik staletí se vyskytuje i v Evropě. Je původně známa jako potrava pro bource morušového. Moruše se suší na slunci, čímž se zvyšuje obsah cukru a její sladká chuť se tak prohlubuje. Moruše jsou bohatým zdrojem vitaminu C, vitaminu K a minerálů jako železo, vápník, fosfor, draslík nebo hořčík. Obsah železa je dokonce srovnatelný s hovězí svíčkovou. Na 100g moruše připadne 1.85 miligramu železa, což je téměř čtvrtina doporučení denní dávky. Obsahuje také velké množství bílkoviny a vlákniny.

Využití moruše v tradiční čínské medicíně

V tradiční čínské medicíně se moruše bílá již po staletí používá v boji proti únavě a slabosti, ke zlepšení spánku a zklidnění mysli, prospívá ledvinám, pomáhá také při problémech s chudokrevností nebo při prevenci nádorových onemocnění. Dále jsou moruše využívány jako močopudný či mírně projímavý prostředek. Slouží také ke zmírnění horečky, uvolňování hlenů, snazšímu odkašlávání a léčbě vysokého tlaku.

Moruše je také zdrojem resveratrolu, což je přírodní antioxidant s antibakteriálními účinky. Díky obsahu moranolinu se moruše využívají při léčbě cukrovky, jelikož moranolin zpomaluje vstřebávání sacharidů.

Dávkování moruše

Ideální je konzumovat 1-2 (zhruba 30g) lžíce denně. Můžete je zobat buď samotné jako takovou malou svačinku nebo přidat do kaší, cereálií, jogurtů či smoothies. Využít se dá také k tvorbě sirupu[1].

Zdroje:
  • [1] www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-mulberries/#gref
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.