Kustovnice čínská – dávkování

Suroviny:
Cenné látky:
Suroviny:
Cenné látky:
Pojmy goji berries, kustovnice čínská nebo wolfberry jsou dnes známé téměř každému napříč věkovým spektrem. Popularita drobných bobulek eliptického tvaru souvisí s vysokým obsahem výživově hodnotných látek.
Suroviny:
Cenné látky:

Kustovnice - poklad čínských králů

S kustovnicí čínskou se nejčastěji setkáte v podobě sušených plodů. Jejich výhodou je kromě vynikající chuti také množství způsobů, jak je konzumovat. V podstatě s nimi můžete nakládat podobně, jako s hrozinkami. Koncentrace zdraví prospěšných látek je ale zcela neporovnatelná. Tradiční čínská medicína využívá goji berries jako součást přípravků pro udržení dobrého zdraví. Cení si jejich schopnosti podpořit imunitní systém, což ovlivňuje celkové zvýšení vitality. Vyzdvihuje také příznivý vliv na lidský zrak a podporu činnosti ledvin. Výrazně červené zbarvení goji berries naznačuje vysoký obsah karotenoidů. Významný je také obsah vitaminu C. Obsažené antioxidanty pomohou v boji s volnými radikály. Čistě přírodní původ a šetrné zpracování zajistí maximální množství uchovaných látek.

Jak kustovnici správně dávkovat

Denní dávka sušených plodů kustovnice čínské činí asi 3/4 hrnku. Vždy je třeba individuálně přihlédnout k pohlaví, věku a tělesné hmotnosti konzumenta. Také v případě superpotravin platí pravidlo všeho s mírou. Ačkoli jsou ve své podstatě spíše potravinou, než doplňkem stravy v klasickém slova smyslu, není dobré jejich konzumaci výrazně navyšovat. Vždy respektujte doporučené dávkování uváděné výrobcem. Kustovnice čínská je vynikajícím zdrojem vitaminů také pro děti starší 18 měsíců. Způsob zařazení do jídelníčku se od toho našeho příliš neliší. Goji Berries využijete pro přípravu nápojů, dochucení cereálií, kaší i jogurtu. Nezapomínejte ale na snížené dávkování, které tvoří asi polovinu denní dávky určené dospělým[1].

Čerstvé plody kustovnice čínské jsou velmi náročné na rychlou spotřebu. Požadavek konzumace v rozmezí dvou dnů od sklizně téměř znemožňuje jejich dostupnost na českém trhu. Keř kustovnice čínské si můžete vypěstovat jako okrasnou dřevinu, dozrání plodů se ale v našich klimatických podmínkách nedočkáte.

Zdroje:
  • [1] www.healthyy.net/superfoods/what-is-an-ideal-dosage-for-goji-berry
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.