Jak vybrat kvalitní mladý ječmen?

Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Vliv na orgán:
Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Vliv na orgán:
Zelený nápoj plný vitaminů, minerálních látek a stopových prvků zná dnes skoro každý. Zájem je veliký a nabídka široká. No jo, jenže jaký ječmen vybrat? Vyplatí experimentovat nebo je lepší držet se známé značky?
Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Vliv na orgán:

Rozhodnout se není vždy snadné. Zejména, pokud chcete ušetřit ale zároveň mít jistotu, že kupujete kvalitní produkt. Vždy je dobré posoudit následujících 6 bodů.

1) Cena

Výrazně nízká cena ječmene může naznačovat, že se nejedná o příliš kvalitní výrobek.

2) Sušená šťáva nebo drcená tráva?

Sušená šťáva z mladého ječmene je považována za kvalitní produkt. Ve srovnání s drcenou trávou má jemnější chuť a neobsahuje travní vlákninu, jejíž trávení může být pro člověka značně problematické. Nakolik je pro živočichy náročné travní vlákninu zpracovat je zřejmé, když si uvědomíme, jak sofistikovaným způsobem musí být organismus skotu a jiných zvířat tomuto uzpůsoben.

3) Sušení při nízkých teplotách

S ohledem na zachování maximálního množství výživově hodnotných látek je třeba, aby sušení vylisované šťávy z mladého ječmene probíhalo při nízkých teplotách. Teplota by se v ideálním případě měla pohybovat okolo 31 °C. Pouze tak máte jistotu, že po smíchání s vodou získáte enzymaticky živý nápoj.

4) Místo původu

Nejen způsob zpracovaní, ale také místo původu má na kvalitu mladého ječmene zcela zásadní vliv. Důležitou roli hraje čistota ovzduší i dostatek slunečního svitu. Kvalitní mladé ječmeny obvykle pocházející z oblasti bývalého sladkovodního jezera v Utahu, z Austrálie či Nového Zélandu.

5) Barva

Mladý ječmen má díky obsahu značného množství chlorofylu výrazně zelenou barvu. Příliš světlé zbarvení mladého ječmene poukazuje na méně kvalitní výrobek. (Vždy je třeba mít na paměti, že opravdu kvalitní mladý ječmen je 100% přírodní produkt a drobná barevná odlišnost je možná. Někdy dokonce v případě stejného výrobce. Důležitý vliv sehrávají klimatické podmínky. Pěstitel nezaručí 100% stejnou barevnost, pokud se jedná o dvě různé várky. To by bylo možné pouze v případě, že je produkt uměle dobarvován, což ale není žádoucí.

6) Certifikáty kvality

Mladý ječmen prémiové kvality se může pyšnit udělenými certifikáty. Jedná se především o označení BIO. U takto označených produktů máte jistotu, že mladý ječmen pochází z ekologického zemědělství. Přísný dohled nad každou fází procesu pěstování i zpracování je samozřejmostí[1].

Zdroje:
  • [1] www.wisegeek.com/how-do-i-choose-the-best-barley-grass-powder.htm#didyouknowout
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.