Golden berries – pochoutka plná živin

Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Plody mochyně peruánské (golden berries) patří mezi naše nejoblíbenější superpotraviny. Důvodem je jejich vynikající sladko-kyselá chuť i množství zdraví prospěšných látek. Jestli Vám někdo tvrdí, že zdravé věci nemohou chutnat, dejte mu ochutnat golden berries.
Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:

Poklad dávných Inků

Tyto drobné oranžové bobule chutnají skvěle a zároveň jsou plné vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a vlákniny. Jejich zbarvení naznačuje vysoký podíl karotenoidů (zejména beta-karoten), sladkokyselá chuť bohaté zastoupení vitaminu C, který je nezbytný pro dobře fungující imunitu. Zároveň hraje důležitou roli při produkci kolagenu, tvořícího základ kostí, kloubů, šlach, úponů a svalů.

Plody golden berries jsou významným zdrojem přírodního rutinu. Pravidelný příjem této látky, podporující pružnost cév, je důležitý v případě problémů s křečovými žílami. Všem, kdo si na ně kvůli sedavému zaměstnání zadělávají, může zobání golden berries posloužit jako ideální prevence.

Obsažené polyfenoly a karotenoidy vykazují protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Antioxidanty nám pomáhají v boji s volnými radikály, čímž snižují pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny.

V porovnání s ostatními druhy ovoce mají golden berries vysoký podíl bílkovin. Vláknina přispívá zdravému trávení. Je důležitou prevencí zácpy, podporuje hubnutí i snížení hladiny cholesterolu.

Golden berries - pochoutka i pro diabetiky

Nejen diabetici a dietáři ocení nízký glykemický index (cca 15). Golden berries mohou být účinnou prevencí i součástí léčby diabetu II. typu. Obsahují sloučeniny, které přispívají pomalejšímu odbourávání a příjmu jednoduchých cukrů ze sacharidů. Z minerálních látek obsahují nezanedbatelné množství draslíku, fosforu a vápníku.K rostoucí oblibě golden berries přispívá, podobně jako u brusinek, také příznivý vliv na močové cesty. Není divu, že konzumace golden berries má dlouholetou tradici v přírodním léčitelství jihoamerických indiánů. Domorodé kmeny je využívaly k léčbě rakoviny, leukémie, hepatitidy, malárie a revmatismu.

Z golden berries připravíte chutné dezerty, ovocné saláty, smoothies a díky vysokému zastoupení pektinů také džem. V případě kaší a snídaňových cereálií zastoupí nezajímavé hrozinky. Pikantní chuť zálivky připravené z golden berries se výborně snoubí se zeleninou. Vynikající jsou také v podobě omáček k masu. Kvalitní výrobci si potrpí na šetrné sušení. Jedině tak je zaručen vysoký obsah živin, který je srovnatelný s plody čerstvými. Při menším objemu tak zkonzumujeme vyšší koncentraci výživově hodnotných látek. Golden berries představují ideální zdravou svačinku do práce, do školy i na výlety. Dokonce i u televize si na nich můžeme bez výčitek smlsnout[1].

Zdroje:
  • [1] www.goldenberryworld.blogspot.com/2015/05/the-goldenberry-natural-preventive-for.html
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.