Chaga – houba nesmrtelnosti

Suroviny:
Suroviny:
Chaga patří mezi jednu z nejznámějších medicinálních hub na světě. Kromě chagy se do této skupiny řadí např. cordyceps, hericium či reishi. Přečtěte si o jejich téměř zázračných účincích.
Suroviny:

Původ houby chaga

Houba chaga (čaga) roste na břízách v oblasti východní Evropy a Sibiře a u nás nese název rezavec šikmý. Její účinky jsou úžasné a ne nadarmo se jí přezdívá houba nesmrtelnosti či královna rostlin. Je velmi vzácná, jelikož se nedá uměle pěstovat a jedná se tak o čistě přírodní produkt. Chaga má velmi silné antioxidační účinky a obsahuje spoustu důležitých složek jako například aminokyseliny, vitaminy B, D3, K1, dietární vlákninu či melanin. Právě díky vysokému obsahu přírodního melaninu proniká až do úrovně buněk. Řadí se také mezi jedny z nejbohatších zdrojů kyseliny pantothenové na zemi. Tato kyselina je důležitá zejména pro činnost trávicího systému a nadledvinek.

Použití houby chaga

Houba chaga působí na tělo díky obsahu beta-glukanů, betulinu a betulinické kyseliny a specifickým polysacharidům. Díky tomu se také využívá při léčbě a různých typů nemocí[1].

Její antioxidační účinky můžeme řadit mezi jedny z nejsilnějších, což potvrzuje i stupnice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). ORAC je metoda, která se zabývá právě měřením hodnoty antioxidantů ve stravě. Na této stupnici má chaga mnohem vyšší hodnoty než například acai, goji nebo borůvky.

Zdroje:
  • [1] www.verywellhealth.com/what-can-chaga-do-for-you-89553
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.